فایق رستاقی
۰۲ فبروری ۲۰۱۷


وجود شبکۀ مافیائی در دولت از کابل تا تخار


محمد یاسین ضیاء، والی ولایت تخار در دولت مافیائی کابل طی مصاحبه ای با بی بی سی به تاریخ دهم ماه دلو سال روان شمسی اعتراف کرد که شبکۀ مافیائی در دولت از کابل تا تخار و درقد گسترده شده است. موصوف افزود که:" ناامنی ولسوالی "درقد" در مرز افغانستان و تاجیکستان، فقط به حضور طالبان در این منطقه بر نمی‌گردد، بلکه دلیل اصلی قاچاق مواد مخدراست"." در ولسوالی "درقد" افراد مسلح وجود دارند که مربوط به زورمندان و افراد مسلح محلی است که در نقش گروه طالبان بازی می‌کنند". "در کنار این افراد زورمند، شماری از نیروهای طالبان نیز در درقد حضور دارند". تمام ناامنی ولسوالی درقد به مافیای مواد مخدر بر می ‌گردد. مردم نیز می‌دانند که چه کسانی در پشت این قضیه هستند... ریشه این ناامنی به مقام‌ ها در شهر طالقان مرکز ولایت تخار و کابل، پایتخت افغانستان بر می‌ گردد."
نامبرده در ادامۀ مصاحبه اش افزود که: "بعد از ریشه ‌یابی ناامنی در ولسوالی درقد، حامیان این ناامنی مشخص شده و اکنون مردم هم این افراد را می‌شناسند و به مسئولین دولت افغانستان هم اطلاع داده شده‌ است". منتظر می ‌ماند که مسئولین در زمینه چه اقدامی را انجام می‌دهند. در صورتی که آنان کاری انجام ندهند، خود فهرست عاملان این نا‌امنی را به رسانه ‌ها خواهد داد." والی تخار شکایت کرد که " او با ترافیک گستردۀ مواد مخدر در ولایت تخار به کشور های آسیای میانه مواجه است و مدعی شد که این ولایت گذرگاه اصلی عبور مواد مخدر به خارج از افغانستان است."
بنا به ادعای این والی پوشالی "نیرو های امنیتی مستقر در این ولایت نیز به شدت محلی شده‌اند، آنان بیشتر از نهاد های دولتی، وابسته به فرماندهان مسلح محلی هستند. وقتی که اقدام به دستگیری افرادی متهم می‌ کنیم، آنان به این فرماندهان زنگ می‌ زنند و مانع از انجام کار می‌شوند." والی تخار در پایان مصاحبه اش تهدید کرد که: "در صورت بی‌توجهی به ناامنی ولسوالی درقد، فهرست حامیان مافیا را منتشر می‌کنم..."
این ادعا های والی تخار دولت مافیائی غنی ــ عبدالله در گذشته نیز توسط مهره های دولتی مطرح شده است. اما این اعتراف یک والی برحال این دولت درست زمانی صورت می گیرد که:

ـــ طبق آخرین اخبار، به تاریخ 8 دلو جورج کنینگهم معاون سفیر اتحادیۀ اروپا، دولت خود ساختۀ افغانستان را از میان 176 کشور جهان، در ردیف یک صد و شصت و نهم دولت فاسد جهان قرار داد؛
ـــ روزنامۀ 8 صبح تمویل شده از سفارت امریکا در کابل و در نقش بلند گوی آن سفارت و مربوط سرسپرده ترین حلقۀ میهن فروشان انقیاد طلب همراه با دانشگاه پرو امریکائی "خورشید" در کابل، طی نظر خواهی ای در 11 ولایت کشور، فساد اداری را بزرگ ترین مشکل مردم در مواجهه با ادارات دولت مزدور خواندند.
ـــ" جان ساپکو، رئیس دفتر بازرس ویژۀ امریکا برای بازسازی افغانستان، سیگار (SIGAR) اعلام کرده که براساس ... در بارۀ پول ‎هائی ‎که از طریق فساد در این کشور در بانک‎ها سرمایه ‏گذاری شده، تحقیق کرده" است.
ـــ دو هفته می شود که شماری از اهالی معترض ولایت فراه، با راه‌ اندازی تظاهراتی، علیه آصف ننگ، والی فراه به اتهام "دست داشتن در فساد، نفاق‌ افگنی میان اقوام و عدم توجه کافی به فساد در برخی از نهاد های دولتی"، خواهان برکناری او شدند.

این اعترافات حقایقی را بازگو می کند که جالب اند:
1. قاچاق مواد مخدر به مقصد روسیه و اروپا از طریق ولایات شمالی افغانستان در حالی صورت می گیرد که مراکز و ولسوالی های این ولایات بیشتر برخلاف جنوب در کنترول دولت است.
2. مافیای مواد مخدر خود را در وجود زورمندان تنظیمی و غیر تنظیمی دولتی و غیردولتی، در لباس نیرو های مسلح دولت، در حمایت اراکین بلند دولتی در کابل، تالقان، مزار، بدخشان قندوز و یا طالب، شبکۀ خود را گسترانیده است.
3. مقام هال عالی رتبۀ دولتی در کابل و ولایت های شمالی از وجود و فعالیت مافیا مطلع بوده و مهره های درشت آن را می شناسند. 4. فعالیت مافیائی در ولایت های شمال هم مرز با آسیای میانه مثل بدخشان، تخار، بلخ و قندوز دلیل اصلی ناآرامی ها عنوان شده است، نه حضور وسیع و فعالیت مزدوران مسلح طالب و داعش.
5. والی خود معترف است که شبکۀ مافیا، دولتی در درون دولت است و سیاست ها و اقدامات نهاد های دولتی را سمت و سو می دهد و تحرکات ادعا شدۀ بخش های دولتی را علیه خود خنثی می سازد.
6. والی ها، آمران ولایتی و افسران پولیس در ولایت های مرزی شمالی(مثل عطا محمد نور) با استفاده از امکانات دولتی، خود از جملۀ بزرگ ترین اراکین مافیای داخلی صادر کنندۀ مواد مخدر مبدل شده اند.

دشوار است که انگیزۀ اصلی شخصی که به خاطر منافع پست شخصی، با خدمت به اشغالگران و متجاوزان به کشورش، به مادر میهن خیانت ورزیده است، افشاء مافیا و فعالیت آنان در ولایت تخار باشد. محمد یاسین ضیاء از نسل دوم سلالۀ جمعیتی ــ شورای نظاری است که طی 40 سال گذشته، کارنامۀ وطن فروشی، خودفروشی، سنگ فروشی و مواد فروشی دارد. بیشتر احتمال می رود که شکایت والی اخوانی تخار از فعال بودن مافیا در سمت شمال، عدم دریافت حق السکوتی باشد که به وی پرداخت نشده است. والی تخار این را نگفته که آیا از قبل می دانسته یا تازگی از وجود مافیا در ادارات و نهاد های تحت امرش در آن ولایت باخبر شده است؟

در گذشته جلالی نیز به عنوان وزیر داخلۀ دولت مزدور کرزی چنین ادعای بی عقلانه کرده بود، اما بادارانش وی را وادار به سکوت کردند. هر چند از چنین شخصی بعید از انتظار می نماید، اما اگر محمد یاسین ضیاء در ادعایش جدی است و خود مهره ای از مافیا نیست، چه دلیلی دارد که به عنوان یک والی ولایت، منتظر ماند؟ حال که ادعا کرده که فهرست مافیا در درون و بیرون دولت را از درقد تا کابل در دست دارد، بدون اگر و مگر آن را علنی سازد. عدم افشاء "فهرست حامیان مافیا" در دولت و یا مشروط ساختن آن، خود می رساند که شخص والی پوشالی، طرفی از معاملۀ پرسود است.