نجیب ثاقب
۰۱ جنوری ۲۰۱۷

نگاهی به آینده

گشایش سایت انترنتی "خروش رعد"، ناشر اندیشه های ملی، دموکراتیک و پیشرو را در کنار سایت های مماثل به جنبش عدالت و ترقی خواهی ضد استعماری، ضد ارتجاعی ، ضد ستم طبقاتی و به ویژه به مردم تحت ستم افغانستان تبریک و تهنیت می گویم.

کثرت نهاد های اجتمای و فرهنگی، ارگان های تبلیغاتی و نشراتی بدیل و مردمی در عین شکوفائی و رقابت سالم، در گسترۀ فرهنگ، سیاست و اندیشه؛ اگر به هدف ایجاد وحدت و همبستگی بزرگ و بزرگ تر نیروهای ملی، مترقی و ارتقای آگاهی مردم در راستای آزادی، به مفهوم درک آگاهانۀ ضرورت بیانجامد، امریست نیکو، شایسته و پذیرفتنی. عکس این حالت، یعنی گرایش از وحدت به سوی کثرت و افتراق؛ نه مطلوب است، نه پاسخگوی نیازمندی های مبارزات ملی ــ دموکراتیک این مقطع زمانی از تاریخ کشور در زنجیر ما.

مبارزات ملی، دموکراتیک و مترقی، هیچگاهی کار یک نهاد، سازمان، حزب و... به تنهائی نیست. این نوع مبارزه، یا حالت کثرت و توازی دارد، یا متحد است و متشکل. یک مبارزۀ مؤثر و نتیجه بخش نیازمند سهم و حضور فعالانۀ همه نیروها و افراد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مسلکی ملی، دموکرات و مترقی تشکیلاتی و غیرتشکیلاتی به صورت متشکل حول یک برنامۀ سیاسی و موازین سازمانی صورت می گیرد.

مبارزه در عرصۀ ملی ــ دموکراتیک آنهم به شیوۀ جمعی میان نیرو های اجتماعی با دیدگاه ها و خاستگاه های متفاوت بسا دشوار تر از مبارزۀ یک تشکل در خط فکری ــ سیاسی معین و متحد الشکل است.

موقعیت جاری مستعمراتی کشور عزیز ما افغانستان، طرد تجاوز امپریالیستی و حصول استقلال و آزادی ملی را در صدر وظائف نیرو های ملی ــ مردمی کشور قرار می دهد. از این رو، ضرورت پر و فعال شدن عرصۀ مبارزۀ ملی ــ دموکراتیک در برهۀ زمانی جاری کشور ما از همه نیرو های های ملی، دموکراتیک و پیشرو می طلبد تا در پرتو تجارب حاصلۀ مثبت و منفی در این عرصه، دستآورد های مثبت مبارزاتی دیروز و امروز را در خدمت آیندۀ روشن کشور و مردم قرار دهند. اگر این نیرو ها نمی خواهند که این مبارزات در نیمه راه این جریان پیچیده به انحلال و انحراف برسد، از همین اکنون در پی چاره اندیشی در راستای ایجاد همسوئی و در نتیجه به ارتقاء و اتحاد عناصر متشتت و بالقوۀ جنبش در یک جریان مبارزاتی مؤثر و بالفعل، برآیند. تنها از این طریق می توان جنبش را به آینده و مرحلۀ متعالی تر تاریخ پیوند زد، نه با طرح صرف شعار های ملی ، دموکراتیک و مترقی!

خیلی درست و به جا خواهد بود که "خروش رعد" با پیروی و پایداری استوار به اهداف نشراتی اش، " بازتابگر مبارزات همه نیرو های ملی، دموکرات و انقلابی علیه امپریالیسم متجاوز و ارتجاع بومی و منطقه ئی" باشد. ممکن این نیرو ها از نظر توان و ظرفیت مبارزاتی، اهداف کوتاه مدت و دراز مدت و یا روش های مبارزاتی؛ متفاوت بیاندیشند و عمل کنند.

در عصر کنونی، فضای مجازی انترنت در سطوح مختلف و گونه های متفاوت، زمینه های ارتباط و اطلاعات فردی و جمعی را به طور آسان و ارزان در اسرع وقت میسر گردانیده است. بدون تبعیض و موانع هر کسی تواند مطابق، فهم ، نیاز و اولویت خود از آن استفاده مثبت و یا منفی نماید. از نظر من سایت های بدیل مردمی، دموکراتیک و مترقی همچون "خروش رعد"، خلاف فیسبوک ها باید زیر نظر هیئت تحریر و رهبری جمعی در حدود و ثغور معینه با مسؤولیت عمل کنند، تا جلو هرگونه اندیویدئوآلیسم، تکروی و استبداد رأی که مغایر کار جمعی دموکراتیک و مترقی است، گرفته شود؛ تا محصلۀ کار جمعی در جایگاه تعیین شده بنشیند؛ تا رهبری مسؤول جمعی در امر توضیح، تشریح، تحلیل و هماهنگ ساختن مطالب بغرنج، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و یا احیاناً ایدولوژیک؛ در قبال مردم پاسخگو باشد.

ادبیات سیاسی دموکراتیک و مترقی، باید ادبیات عالی سیاسی باشد. از فرهنگ کنایه، توهین، تحقیر، دشنام و جروبحث های زاید دارای نیروی دافعه باید پرهیز کرد. زیرا تنها با گفتمان های منطقی، جاذب و سازنده می توان ظرفیت های مکنون مبارزاتی را فعال ساخته و آنان را در یک حرکت پیشرونده و آینده نگر بسیج کرد.

چهار دهه تجاوز و جنگ، خونریزی، خشونت و سیطرۀ استعمار ــ ارتجاع در کشور ما؛ تبعات ویرانگری روی نهاد های زیربنائی و روبنائی، روی کلیت هستی اجتماعی و تفکر ما به عنوان یک ملت داشته است. بی تفاوتی در اندیشه، سطحی نگری و سهل انگاری در مسائل سرنوشت ساز سیاسی، عدم موضع گیری شفاف نسبت به استعمار و ارتجاع و عوامل اساسی بحران در کشور، منطقه و جهان؛ آنانی را که منحرف و دمساز نیستند، به پراکنده نویسی، عدم تحقیق، تحلیل های من درآوردی و عامیانه، و لاقیدی گری عادت داده است. "خروش رعد" برای رفع این نقیصۀ بزرگ در جامعۀ ما باید در حد توانش با شکیبایی برخورد سازنده کند، نه با ترک و طرد و به انزوا کشانیدن این ظرفیت بالقوۀ اجتماعی.

"خروش رعد" به عنوان رسانۀ مترقی فراقومی و فرازبانی، ضمن ارج گذاری به همه زبان های مادری هموطنان ما، حد اقل باید به دو زبان رسمی کشور نشرات داشته باشد.

"خروش رعد" با جلب همکاری مترجمان خوب، می تواند مطالب ژورنالیسی، سیاسی و تئوریک از صاحب نظران و تحلیل گران مترقی دنیا را در پیوند به افشاء تبانی امپریالسیم و ارتجاع، علل و عوامل اساسی گسترش بحران و خشونت، تشدید رقابت امپریالیستی؛ موقعیت، منافع و نقش مخرب دولت ها و سازمان های انحصاری جهان امپریالیستی ــ ارتجاعی و غیره؛ به آگاهی هموطنان و خوانندگان همزبان سایت "خروش رعد" برساند.

با آرزوی موفقیت های بزرگ شما، من با توجه به اهداف و سیاست نشراتی سایت در حدود مسائل ملی، دموکراتیک و پیشرو، از هیچگونه همکاری با "خروش رعد" دریغ نخواهم ورزید.

دست های تان را می فشارم.

نـجـیـب ثـاقـب