ترجمه و ترتیب: نجیب ثاقب
۱۶ مارچ ۲۰۱۷



کارلوس ماریگلا

(انقلابی برازیلی)

کارلوس ماریگلا چریک مارکسیست برازیلی، به خاطر جزوۀ "رهنمای  چریک شهری" اش، چهرۀ معروفی برای خلق های مبارز و به خصوص رزمندگان مارکسیست و ضد امپریالیست سرتاسر جهان و برای مبارزان و انقلابیون افغانستان بوده است. این اثر دهه ها قبل به زبان فارسی ترجمه و  بار بار چاپ شده است. یک بار هم  پس از تجاوز نظامی سوسیال امپریالیسم روس به افغانستان، در اوائل دهۀ هشتاد میلادی این اثر توسط افغان ها در پاکستان تجدید چاپ شده است. اینک به خاطر به اشتباه نگرفتن وی با کارلوس وینزویلائی یا (کارلوس شغال که تاهم اکنون به جرم اعمال تروریستی در سال ها قبل، در فرانسه زندانی بوده و حال مجدداً محاکمه می شود)، خواستم یک بار دیگر برای گرامیداشت از اثر ارزشمندش و کارکرد های مبارزاتی این چریک انقلابی بزرگ، او را با اختصار به خوانندگان عزیز سایت «خروش رعد» معرفی نمایم. ن ث

کارلوس ماریگلا، مارکسیست برازیلی، نویسنده، سیاستمدار و پیامبر جنگ چریک شهری بود. ماریگلا نویسندۀ اثر ارزشمند و انقلابی جزوۀ «راهنمای چریک شهری»بود. جزوۀ نامبرده از دید اصول جنگ چریکی شهری؛ شامل راهنمائی  و چگونگی به هم زدن، مصادره و منقطع کردن قواء و بالاخره سرنگونی قدرت و توانائی های رژیم به هدف عمل انقلابی و حاکمیت مردم بر مقدارت شان؛ می شود. این اثر ارزشمند کوتاه مدتی قبل از کشته شدنش توسط پولیس رژیم دیکتاتوری در سال ۱۹۶۹م نوشته شد. جزوۀ رهنمای چریک شهری در جولای ۱۹۷۰م  در کالفورنیا توسط (The Berkeley Tribe)به زبان انگلیسی چاپ گردید. و همچنان اثر خواندنی و معلوماتی دیگری را تحت عنوان «آزادی برازیل» نوشت. هر دو اثر به مثابۀ هستۀ تئوری عمل انقلابی برای مبارزان شد. ماریگلا برخلاف چه گوارا که باید جنگ چریگی از روستا ها شروع شود، او جنگ چریکی شهری را برای برهم زدن استحکامات در شهر ها مؤثر می دانست .
کارلوس ماریگلا متولد شهر سلوادور ایالت "باهیا"ی کشور برازیل است. پدرش اصلاً از ایمالیه (Emilia)کشور ایتالیا و کارگر یدی و مادرش از برده های افریقائی تبار از سودان به برازیل آورده شده بود .
کارلوس تعلیمات دورۀ ابتدایه و متوسطه را در همسایگی های " Rua do desterro " به اتمام رسانیده و در سال ۱۹۳۴م از ادامه تحصیل در رشته انجنیری ساختمانی در پولیتخنیک انصراف ورزید و به منظور مبارزۀ حرفه ئی افتخار عضویت حزب کمونیست برازیل را حاصل نمود . ماریگلا در سال ۱۹۳۲ به جرم نوشتن شعری انتقادی علیه حکومت "جوراسی ماگالهایس" در ایالت "باهیا" اولین بار زندانی شد .
بار دیگر در ماه می ۱۹۳۶م به جرم تخریب علیه دیکتاتوری "گیتولیو وارگاس" زندانی و مورد شکنجه های سنگین پولیس سیاسی به رهبری "فلینتو میولر" (پدر شکنجه گران کنونی برازیل) قرار گرفت. بعد از حدود یک سال زندان بدون ابلاغ کدام جرم رها گردید. او با رهائی از زندان با دیگر اعضای حزب، به زندگی مخفی روی آورد .
در گرفتاری بعدی از سال ۱۹۳۹م تا سال های ۱۹۴۵م با شدید ترین شکنجه و عذاب برای مدت شش سال را در زندان گذرانید که در جریان دموکراتیزه شدن دولت برازیل همراه با همه زندانیان سیاسی دیگر آزاد گردید .
در سال های بعدی، ماریگلا معاون منتخب تشکیل دولت فدرال (Bahia)شاخه از حزب (PCB) می شود. سپس او وظیفه اش را بنا بر تخطئه و محکومیت حزبش از دست داده ، دوباره مخفی شده، سِمَت و وظائفی را در سطح رهبری حزب انجام می دهد .
ماریگلا بین سال های ۱۹۵۳م و ۱۹۵۴م، بنا بر دعوت کمیته مرکزی حزب کمونیست چین، برای مطالعه و آموزش از دستاورد های انقلاب چین، سفر هائی به چین کرد .
بعد از کودتای نظامی سال ۱۹۶۴ در برازیل و شرایط بد امنیتی و پیگرد شدید، در برخوردی با پولیس سیاسی در تئاتر ریو (Rio)با اصابت گلوله زخمی و دستگیر و حبس می گردد که سال بعد به دستور دادگاه رها شد .
کارلوس ماریگلا، در سال ۱۹۶۶م، در اوج شرایط بحرانی برازیل جنگ مسلحانه و عملیات چریکی شهری را علیه حکومت کودتائی و دیکتاتوری نظامی برمی گزیند و دفتر سیاسی حزب کمونیست برازیل را به ساختار یک رهبری ملی دعوت می کند .
ماریگلا، در ماه اگست ۱۹۶۷م، در اولین کنفرانس همبستگی کشور های امریکای لاتین در شهر هاوانا مرکز کیوبا شرکت کرد. او با محدود کردن عملیات مسلحانۀ حزب مخالفت ورزید. و همچنان چرا و چگونگی جنگ چریکی در برازیل را نوشته و برای  یادبود از خاطرات چه گوارا  اهداء نمود که در ۵ سپتمبر سال ۱۹۶۸م در روزنامۀ (برازیل) انتشار یافت. در همین سال او از حزب کمونیست برازیل که مخالف مبارزۀ مسلحانه بود، اخراج شد. و در فبروری ۱۹۶۸م (نشنل لیبریشن اکشن ــ ALN )یا نهاد "اقدام ملی رهائیبخش" مارکسیست ــ لیننیستی طرفدار جنگ مسلحانه را که تا سال ۱۹۸۵م به جنگ های چریکی در شهر های برازیل پرداختند، تأسیس کرد .
چریک های نشنل لیبریشن اکشن (ALN ، در سپتمبر ۱۹۶۹م پس از مصادرات و عملیات های موفقانه و همآهنگ حرکت جنبش انقلابی، هشتم اکتبر، آقای "چارلز بورک البریچ" سفیر امریکا در برازیل ربودند .
کالوس ماریگلا پس از سالیان طولانی مبارزه ای استوار و هدفمند و عملیات چریکی کاملاً موفقانه، به ساعت ۸ عصر، چهارم نوامبر ۱۹۶۹م توسط نیروهای پولیس سیاسی که در شمارۀ ۸۰۰ جادۀ  "الامیدا کاسا برانکا" در شهر" سائو پولو" به رهبری " سرجیو پوررانهوز" یکی از چهره های مطرح دیکتاتوری نظامی برازیل کمین گرفته بودند، زمینگیر شد. یادش گرامی باد!


مآخذ :

1-Mario Magalhaes, Mario Magalhaes(2012). Marighella(in Portuguese).Companhia das Letha's.                                                                                                                

2-Library of congress. gov/archives/underground/microfilm collection.                        

3-University of Michigan.gov/archives/underground newspapers/microfilm collection.

4-Holmes, Richard;Hugh Biceno; et al. (2001). Oxford Companion to Military History. Oxford University Press. P. 549.